
Nederland is uitgeschakeld, maar voetbal blijft de televisiekanalen beheersen. Daardoor schoof De Avondetappe, de nabeschouwingen over de Tour, naar diep in de nacht. Niet terecht, want op dezelfde dag waarop Nederland verloor van Tsjechië kreeg een Nederlander de Gele Trui. De vier geheimen van Mathieu van der Poel die jij ook in je baan kunt toepassen, zelfs als je geen wielrenner bent:
Teleurstellingen negeren, tussentijds herstellen, snel leren en de ruimte krijgen.
Die vier dingen hielpen Van der Poel aan zijn Gele Trui.
Teleurstellingen negeren
Van der Poel kan goed omgaan met teleurstellingen, aldus zijn vader. Kan jij dat ook?
Blijf niet hangen in teleurstellingen en dingen die fout gegaan zijn. Kijk wat je ervan kunt leren voor de volgende keer, laat het achter je en ga verder. Het drama van vandaag is morgen oud nieuws.
Tussentijds herstellen
Sprinters moeten zorgvuldig hun moment kiezen. Te laat de sprint inzetten, en je fietst achter de feiten aan. Te snel lossen en je bent opgebrand voor het eind van de wedstrijd. Van der Poel greep vroeg zijn kans en pakte seconden, om daarna een tandje terug te doen en genoeg over te hebben voor later in de wedstrijd. Altijd doorracen houdt niemand vol.
Hoe vertaal je dat naar je eigen werk? Werk in sprints, tijdsblokken van geconcentreerd hard werken, en wissel die af met korte adempauzes om je weer op te laden. Even een klein stukje wandelen. Een kop koffie halen, een praatje met een collega maken.
Snel leren
De beste leermeester is actie. Dingen uitproberen. Kijken wat werkt en vooral ook wat niet. Van der Poel doet dit jaar voor het eerst mee in de Tour, maar dat maakt hem niet afwachtend. Hij probeert dingen uit. Daardoor leert hij snel.
Besteed de tijd waarin je piekert of je iets wel of niet kunt eens anders, en ga wat doen. Probeer in het klein of het wat voor je is. Kijk wat er gebeurt, leer daarvan en probeer nog iets.
Ruimte krijgen
Succesvolle renners wachten hun moment af. De Tour duurt tenslotte een paar weken, en de eindzege trekt meer dan een vroege deeloverwinning. Dat schept kansen, en Van der Poel pakte die.
Waar zie jij mogelijkheden in je werk? Is er iets wat anderen laten liggen waarmee jij aan de slag kunt? Misschien een mooie manier om jezelf te profileren. Want je wilt niet alleen vooruitgang boeken, maar ook erkenning.
“Anoniem meerijden zit niet in zijn systeem.” aldus De Volkskrant die analyseerde hoe Van der Poel de Gele Trui in handen kreeg. Laat jij jezelf al zien? Met bovenstaande tips kom je een heel eind.
[mailerlite_form form_id=7]