Tussen de regels schijnt de zon

Het nieuwe jaar is bewolkt begonnen. De zon laat zich amper zien, en we zijn nog niet van de strenge lockdown-regels af. De vakantie is voorbij, en het werk wenkt weer.

Genoeg om een mens somber van te maken. Maar je kunt ook op zoek gaan naar dingen die je kunt veranderen. Twijfelachtige regels bijvoorbeeld.

tussen de regels schijnt de zon - ook jobcrafting

Hebben jullie ook zoveel regels? En komen er telkens meer bij? Kijk eens naar de geschreven en ongeschreven regels in jouw baan, en zoek bij elke regel die je in de weg zit antwoord op de volgende vragen:

  • Is dit wel een echte regel?
  • Wat is de bedoeling van de regel?
  • Sluit de regel nog wel aan bij de doelen van de organisatie?

Sommige regels zijn al zo oud dat niemand meer weet hoe ze zijn ontstaan of wat de bedoeling was. Als je op onderzoek uitgaat kan het maar zo zijn dat je helemaal niet te maken hebt met een echte regel maar met een ingesleten gewoonte. Zo eentje die van medewerker op medewerker is overgenomen zonder dat iemand nog weet waarom. En weet je eenmaal de bedoeling van een regel, dan geeft dat je vaak meer armslag om de regel ruimer te interpreteren.

Welke regels kunnen er in jouw organisatie opgeruimd worden omdat ze de organisatiedoelen tegenwerken? Ga er over in gesprek met je leidinggevende en collega’s en begin samen een zonnige schoonmaak.

Jobcraft jij al? Meer jobcrafttips? Kijk hier.