Tips voor lichter werken: onderschat voorpret niet

Ik kon het niet laten: in een noodvaart heb ik er weer een seizoen van een serie op Netflix doorgejaagd. Lekker op het moment, maar toch wringt er iets. In de haast om er achter te komen hoe het verder gaat offerde ik iets belangrijks op: de voorpret van het verplichte wachten op de volgende wekelijkse aflevering. Jammer.

Op ons werk doen we vaak hetzelfde. Ik weet niet of de term binge-werken bestaat, maar de manier waarop we soms van het ene resultaat naar het volgende rennen lijkt er wel op. Ook daar sneuvelt de voorpret, terwijl dat juist een handig instrument is om je werk wat lichter te maken.

Onderschat voorpret niet - ook jobcrafting

Uitkijken naar een pakje dat je hebt besteld, waar je nog even op moet wachten.
Fantaseren wat er na die cliffhanger volgende week gaat gebeuren in je favoriete tv-programma.
Op internet je eerstvolgende vakantie voorbereiden (voel je de zon al op je gezicht?).

Voorpret is een vorm van genieten. Een manier om een fijne gebeurtenis te intensiveren en te verlengen. Je geniet niet alleen op het moment zelf, maar al eerder. Prettig, want niet alle gebeurtenissen pakken uit zoals we willen, en soms is de voorpret gewoon beter.

Hoe vertaal je dat naar je werk?

Sla je de voorpret over, dan wordt je werk wat schraler. Maar voorpret helpt je ook om je werk draaglijker te maken. Iets leuks om naar uit te kijken om je maandagochtendgevoel mee te bestrijden. Bedenken wat voor eten je gaat bestellen en hoe gezellig het kan worden voorafgaand aan een avondje overwerken. Het vooruitzicht van een nieuw project dat je helpt de laatste loodjes van het oude af te ronden.

Een paar voorpretversterkers:

  • We hebben de neiging vooral te denken aan dingen waar we tegen opzien. Neem de tijd om voor je nieuwe werkweek begint juist stil te staan bij de dingen waar je naar uitkijkt.
  • Wat precies trekt je er in aan? Met wie doe je dat werk? Waar verheug je je het meeste op? Hoe verwacht je dat zal verlopen?

Heb je weinig positiefs om naar uit te kijken?

  • Bedenk een manier om een saaie activiteit interessanter te maken. Misschien kun je die controleklus samen met een leuke collega doen?
  • Kijk of je kleine activiteiten kunt inbouwen die je werkweek leuker maken. Plan een (online) bijkletskoffiemoment met een collega die je al een tijdje niet hebt gesproken. Wordt het goed weer? Plan een paar lunchwandelingen.
[mailerlite_form form_id=7]