Tips voor lichter werken: Altijd blijven spelen

Een rare maand is bijna voorbij. Eergisteren was het Koningsdag. Een feestdag zonder feest. En zonder die lieve, bijzondere vriendin waarmee ik zo graag naar de vrijmarkt ging, en die van elke dag een feestje wist te maken.

Schrijven over lichter werken is vreemd als alles donker en zwaar voelt. Het voelt bijna ongepast, maar dat is het niet.

Altijd blijven spelen - jobcrafting helpt

Van je werk spelen maken gaat niet over pingpongtafels en glijbanen op kantoor. Wel om wat Anthony DeBenedet (in zijn boek Playful Intelligence) “playfulness” noemt. Speels omgaan met je werk (en de rest van je leven) door meer verbeelding, vriendelijkheid, humor, spontaniteit en verwondering in te zetten.

Waarom dat goed is? Bijvoorbeeld om met tegenslag om te gaan. In een zware periode heb je vooral veel aan humor en verbeelding.

Verbeelding helpt je om anders tegen stressvolle situaties aan te kijken. Door ze een andere betekenis te geven laat je je niet overweldigen, maar neem je zelf de touwtjes in handen van dat wat je wél zelf kunt veranderen.

Humor geeft je veerkracht om je door tegenslagen te slaan. En dat gaat beter als je in je dagelijks leven van het zoeken naar humor een gewoonte maakt. Dan is het makkelijker wanneer het er echt op aankomt. Mijn vriendin kon dat.

“it’s not about deciding whether to laugh or cry—it’s about choosing to laugh and cry.”
(Anthony DeBenedet)

[mailerlite_form form_id=7]