Slapende honden worden toch een keer wakker

Het besluit is genomen. Een maatregel die noodzakelijk is, maar waarvan je weet dat je medewerkers er niet blij mee zullen zijn. Je hebt het er nog niet met ze over gehad en ziet eerlijk gezegd tegen de reacties op. En dus zwijg je en doe je voorlopig niets.

Het is soms zo verleidelijk. Onderwerpen die moeilijk liggen uit de weg gaan. Slapende honden niet wakker maken. Jammer dat het zo niet werkt. Want het gaat niet over.

slapende honden worden toch een keer wakker jobcrafting ontwikkelbrigade

Een vacaturestop terwijl je afdeling toch al overbelast is?
Een ooit half-half toegezegde promotie die nooit werkelijkheid wordt omdat de functie-eisen veranderd zijn?
Een fusie met een ander bedrijf?

Niets is zo funest voor de vertrouwensband met je medewerkers als hen niet of niet op tijd informeren. Ook al doe je dat vanuit de beste bedoelingen. Omdat je niet wilt kwetsen. Geen slecht nieuws wilt brengen. Vertrouwen dat weg is krijg je niet zomaar weer terug. Bovendien veroorzaak je ruis in je organisatie. Wie geruchten hoort gaat er zelf invulling aan geven.

Bijt dus door die zure appel heen, en wees transparant. Juist over zaken waarover je het liefst zou zwijgen. Zo kweek je begrip voor de keuzes die je maakt. Neem je collega’s op tijd mee in je besluitvorming. en vertel ze wat er speelt.

Laat jouw nieuws niet iets zijn dat ze overkomt, maar geef ze de kans om zélf hun vervolgacties te bepalen.

Hoe geef jij je medewerkers ruimte om zelf hun baan invulling te geven?