Wat raar, het past niet. Elke baby komt een keer tot die ontdekking als ze probeert een vierkant blokje in een ronde opening van haar blokkenstoof te proppen. Alle blokjes zijn verschillend, maar gelukkig is er ook een opening die past, ontdekt ze later.
Heb jij in de blokkendoos van je bedrijf ruimte voor mensen die anders zijn dan jij?
Natuurlijk, je wilt medewerkers die achter de doelen van je organisatie staan. Maar dat betekent nog niet dat je op zoek moet naar klonen. En toch doen we dat vaak onbewust.

Tijdens een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld. Kandidaten die op ons lijken, omdat ze een hobby of karaktertrek met ons delen vinden we leuker. En dus kiezen we eerder voor Peter die ook van voetbal houdt of Martine die net zo lekker recht voor zijn raap is als jij bent. Gevolg: allemaal medewerkers die op jou lijken.
Jammer dat dat niets zegt over hun geschiktheid voor de baan en je team. Want een goed team heeft diversiteit nodig. Je wilt geen medewerkers die kunnen wat jij kunt. Liever heb je mensen die elkaar en jou aanvullen en versterken. Medewerkers die juist niet hetzelfde zijn.
Een paar dingen die je kunt doen om klonen te voorkomen:
- Betrek medewerkers uit het team bij de selectie en het gesprek. En dan liefst medewerkers die niet teveel op jou lijken.
- Geef het team meer kans de kandidaten te leren kennen dan alleen tijdens een kort sollicitatiegesprek. Laat kandidaten bijvoorbeeld een halve dag meedraaien of geef ze een praktijkopdracht.
- Voorkom dat nieuwe medewerkers zich teveel gaan conformeren tijdens de inwerkperiode. Een nieuwe omgeving is spannend. Je snel aanpassen voelt veilig. Maar dat blijvend toneelspelen, niet jezelf kunnen zijn, leidt tot werkstress. Zorg voor een veilige omgeving, en stimuleer je (nieuwe) medewerkers om zichzelf te laten zien en hun werk aan zichzelf aan te passen. Bied ruimte voor uitproberen en vragen stellen en toon interesse.
Hoeveel verschillende vormen kan jouw blokkenstoof aan?
[mailerlite_form form_id=7]