Personaliseer je baan: Durf jij je ware gezicht te laten zien?

We doen het vaak. Niet het achterste van je tong laten zien. Op de vlakte blijven. Je anders voordoen dan je eigenlijk bent. Soms vergeet je daardoor wie je echt bent. En het is dodelijk vermoeiend.

Lekker veilig, zo’n masker. Maar je werk is toch geen vechtsport?

Durf jij je ware gezicht te laten zien - personaliseer je baan

Het is net als op Facebook of Instagram. Daar lijken anderen het altijd leuker en beter voor elkaar te hebben dan jij. En dus poets je zelf ook je imago op.

“Heerlijk driegangenmenu.” schrijf je en je bewerkt de foto nog even, zodat het er om te watertanden uitziet. Dat je lang op het eten moest wachten, en dat je partner meer oog voor zijn telefoon dan voor jou had, zet je er niet bij.

Het is de weg van de minste weerstand. Helemaal als je straks weer vaker naar kantoor gaat.

Iemand vraagt je hoe je weekend was.
Je dikt je antwoord een beetje aan.

Je manager vraag je om over te werken terwijl je iets met je kinderen zou gaan doen.
Maar dat zeg je niet.

Jezelf laten zien is eng, want je stelt je kwetsbaar op. Maar je voelt je er uiteindelijk beter door én je kunt het leren. Dat begint met aftasten hoe koud het water werkelijk is. Hoe veilig je omgeving.

  • Maak een praatje met een leidinggevende of collega, zodat je elkaar wat beter leert kennen. Zoek naar dingen die jullie gemeenschappelijk hebben.
  • Laat een onbekende kant van jezelf zien. Heb je ervaringen buiten je werk opgedaan, in een hobby bijvoorbeeld, die je in je werk zou kunnen gebruiken?
  • Zeg eens nee als je de neiging hebt om ja te zeggen tegen iets kleins wat je niet wilt. Laat weten wat je wel wilt.

Zet even je masker af en kijk wat er gebeurt. Durf jij?

[mailerlite_form form_id=7]