Ontsnap aan de waan van de dag

Je vakantie was heerlijk. Ik ga alles anders doen, besloot je. Niet meer achter de feiten aanhollen, voldoende pauzes houden en tijd vrijhouden in mijn agenda voor taken waar ik eerder door alle drukte niet aan toekwam.

Vol goede moed ging je weer aan de slag. En nu is het een week later en word je alweer opgeslokt door de waan van de dag. Je vraagt je af of je daar wat aan kunt doen. Ja, dat kan.

ontsnap aan de waan van de dag - ontwikkelbrigade.nl

Het begint met een pas op de plaats. Ga eerst maar even een wandelingetje maken. Snuif de buitenlucht op en haal wat herinneringen aan je vakantie op. Nee, dat was echt niet zo lang geleden.

Dus je wilde het anders gaan doen. Weet je nog wat je je voorgenomen had? Schrijf het op, en maak wat tijd om te bedenken hoe je het gaat aanpakken.

Weet je het niet precies meer of was het nog een beetje vaag, dan helpt deze jobcraft-oefening je vast:

Pak wat post-its en schrijf je 10 tot 15 belangrijkste taken elk op een post-it.
Ja, je hebt er ongetwijfeld meer. Maar alles opschrijven werkt niet bij deze oefening.

  • Pak nu een A4 papier en zet er twee lijnen op. Zet op de uiteinden van de lijn van boven naar onder: “kost veel tijd” en “kost weinig tijd” en op de uiteinden van de lijn van links naar rechts “kost energie” en “geeft energie.” Of download het schema hier als PDF.
  • Plak je post-its op het papier. Taken die veel tijd kosten plak je bovenaan, taken die weinig tijd kosten onderaan. Kost een taak veel energie, plak ‘m dan links. Geeft een taak juist energie, omdat je dat werk bijvoorbeeld heel leuk vindt, plak ‘m dan rechts.
grid energie vs tijd post-its

Kijk nu naar de taken die linksboven staan. Deze taken kosten je veel tijd en energie. Kun je iets veranderen aan deze taken, zodat ze je minder energie of tijd kosten en je er meer plezier van hebt? Bijvoorbeeld:

  • Kun je de taak samen met iemand anders gaan doen of misschien ruilen met een taak van iemand anders?
  • Kun je de taak eenvoudiger maken door er (in overleg) overbodige stappen uit te verwijderen?
  • Kun je iets verzinnen waardoor de taak je makkelijker afgaat? Van wie kan je wat leren? Of helpt het bijvoorbeeld als je de taak op een andere plek doet, waar het rustiger is?
  • Kun je de taak meer betekenis geven door na te denken wat de waarde van de taak is, en wie er wat aan hebben? Ga bijvoorbeeld eens in gesprek met een klant en krijg een echte indruk van het effect van jouw werk.
grid energie vs tijd toelichting

Zo schep je ruimte voor de taken die rechtsonder staan. Dat zijn de werkzaamheden die je energie geven, maar waar je niet zoveel tijd aan besteedt.

Je hebt er nu wat extra tijd en energie voor, maar zijn er ook manieren om nog meer van dit werk te gaan doen? Misschien loopt er een project waar je aan mee kunt doen, of heb je zelf een idee dat je aan je manager voor kunt leggen.

Ontsnap aan de waan van de dag en maak meer ruimte voor werk dat je goed doet.

Jobcrafting is het zelf (beter) passend maken van je baan aan wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Meer weten over jobcrafting? Kijk hier, of schrijf je hieronder in voor mijn updates, dan krijg je een gratis e-boek met voorbeelden cadeau.

[mailerlite_form form_id=7]