Microleren: als je geen zin hebt in zelfhulpboeken (Groei in je werk – deel 3)

Het is zomer en dus staat LinkedIn vol met leeslijstjes. Stapels nieuwe zelfhulpboeken. Een flinke klus om allemaal te lezen, en ze kunnen je onzeker maken. Natuurlijk wil je je blijven ontwikkelen, maar je wilt jezelf niet opnieuw uitvinden. Dat hoeft ook niet. Ga na je vakantie microleren.

als je geen zin hebt om al die zelfhulpboeken te lezen - ontwikkelbrigade

Leren maar dan anders

Microleren is leren maar dan anders.

Je doet geen uitgebreide cursus of opleiding, maar leert terwijl je werkt. In kleine, hapklare brokjes tussen je dagelijks werk door. Dat is fijn, want zo wordt leren geen last, en je hebt er ook meer aan.

Microleermomenten voor jezelf

Microleermomenten kosten niet veel tijd: gemiddeld zo’n drie tot tien minuten. Daar vind je altijd wel een gaatje voor tijdens je werkdag. Op de momenten dat je er zelf behoefte aan hebt.

Microleren is terug naar de essentie. Geen dikke boeken, maar de kern van wat je wilt leren opgeknipt in korte informatie of oefeningen rond één thema, idee of vaardigheid. Je doet het wanneer jij daar behoefte aan hebt. Waar je op dat moment ook bent.

Om je kennis op te frissen of nieuwe dingen te leren. Of om gelijk toe te passen in de praktijk.

10 minuten

Microleren: wat heb je eraan?

Een studiedag of meerdaagse cursus kost veel tijd. Maar dat niet alleen; van wat je leert blijft maar een deel hangen. Na een training is dat zo’n 62 %, na een half jaar 44% en na een jaar nog maar 34%. Hoe dat komt? Vooral omdat je de informatie niet regelmatig toe kunt passen in je dagelijkse praktijk. Wat ook uitmaakt is of de studie je eigen keuze was of niet. Zonde van al die inzet.

Microleren is geen vervanging van traditioneel leren, maar heeft wel een aantal voordelen:

  • Het kost weinig tijd en kan makkelijk tussendoor. Bijvoorbeeld precies wanneer je de informatie nodig hebt: ‘just-in-time.’
  • Microleren kan overal en altijd, op elk apparaat, en is vooral geschikt voor smartphones.
  • Omdat je je op één specifiek, afgebakend onderwerp richt, is het makkelijker om je aandacht erop te richten, en dus onthoud je wat je leert beter.
  • Omdat het om kleine ‘hapjes’ informatie (en oefeningen) gaat en je er zelf voor kiest, is de kans dat je het afrondt groter dan bij een uitgebreide cursus.
  • Bij een opleiding die je (deels) in werktijd doet komt veel kijken: vaak heb je financiering en toestemming van je werkgever nodig. Met microleren kun je ook zelf beginnen omdat het tussendoor kan en er veel gratis en goedkope mogelijkheden zijn.
lepel

Beginnen met microleren

Misschien heeft jouw werkgever een microleerprogramma. Maar je kunt er ook zelf mee aan de slag, en voor je eigen leermomenten zorgen.

Op internet (vergeet ook de social media niet) vind je als je even zoekt de meest uiteenlopende onderwerpen in microvorm die je voor je eigen microleerprogramma kunt gebruiken. Content in alle soorten en maten, vaak geschikt voor je smartphone. Korte teksten maar ook filmpjes, audio, afbeeldingen en oefeningen in de vorm van spelletjes.

hapklare brokken

Een paar voorbeelden (maar ga vooral zelf op verkenning):

  • Coronaworkarounds: op de website van de Nsvp vind je handige suggesties om veilig te werken. Je kunt zoeken op beroep, op onderwerp (bijvoorbeeld: hoe maak je taken minder reis- en plaatsafhankelijk?) of door de workarounds bladeren.
  • De 10 minute tools, korte video’s en ander (gratis) loopbaanadvies van Amazing If. Over onder andere omgaan met collega’s, feedback en veerkracht. Ook handig: de podnotes, handige samenvattingen van hun loopbaanpodcasts.
  • Een leuk voorbeeld van een mobiel leerplatform is EddApp. Je kunt veel van de microcursussen vrijblijvend bekijken of gratis volgen, bijvoorbeeld over design thinking of thuiswerken. Voor veel verschillende beroepsgroepen.

Heb je iets gevonden waar je veel aan hebt? Deel het ook met je collega’s. Weet je dat dat jou beter helpt onthouden?

Welke microleermomenten schep jij voor jezelf?

Groei in je werk tip 3 microleren

Ook nieuwsgierig naar de volgende tips ? Abonneer je op mijn nieuwsupdates.

[mailerlite_form form_id=7]

Bronnen:

  • De cijfers over het onthouden van wat je geleerd hebt komt uit Tonhäuser, C., Büker, L., 2016. Determinants of Transfer of Training: A Comprehensive Literature Review. International Journal for Research in Vocational Education and Training 3. https://doi.org/10.13152/IJRVET.3.2.4
  • De groei in je werktips komen voort uit ideeën uit de Live Learning Sessions voor Squiggly Career Advocates door Helen Tupper en Sarah Ellis van Amazing If. Squiggly Career Advocates zetten zich in om mensen weerbaarder te maken in de kronkelige loopbanen van deze tijd.