Kijken wat het is

Kijken wat het is, dat maakte dat G. geen maandagochtendgevoel had. Hij werkt nu niet. “Tegenwoordig voel ik geen verschil tussen maandag, woensdag of vrijdag of zaterdag. Ik heb geen werkweek in die zin dat maandag mijn werkweek begint.

Zelfs tijdens mijn schooltijd heb ik nooit een maandagochtendgevoel gehad. Ik ging overal met een open houding in. Kijken wat het is.

In mijn eerste baan werd ik werd gedreven door nieuwsgierigheid: wat is werken? We werkten op opdracht van gemeenten. Wat ze deden en hoe ze omgingen met de menging met commerciële belangen – dat vond ik interessant.

Ik was vooral nieuwsgierig: wat brengt de nieuwe werkweek? Ik zat nog niet zo in een routine en wist ook niet altijd wat er die week langs zou komen.

In een andere baan was op een gegeven moment niet veel meer te doen. Er waren geen realiseerbare plannen en het bedrijf lag eigenlijk stil. In die tijd keek ik wel tegen de werkweek op en vroeg me af: hoe kom ik hier doorheen?

Ik ging eigen tijd en werktijd strikt scheiden. Ik had er in het weekend gelukkig geen last van, maar had wel een sterk vrijdaggevoel. Werkdagen duurden heel lang en je zat je tijd uit. Dat is voor mij het maandagochtendgevoel.”