Je werk staat niet stil, jij ook niet (Groei in je werk – deel 4)

Ken je dat? Je hebt een inspirerende workshop gevolgd en gaat high van enthousiasme naar huis, vast van plan om je nieuwe kennis gelijk toe te passen in de praktijk. En dan breekt de volgende dag aan, en komt er niets van. Voor je het weet ben je het kwijt. Zonde.

Dit vierde deel van de reeks tips voor meer groei in je werk gaat over vasthouden. Hoe voorkom je dat je nieuwe kennis en ervaring ongebruikt wegzakt en verloren gaat?

Je werk staat niet stil - ontwikkelbrigade

Groei en hoe je vasthoudt wat je geleerd hebt

In deel 1 liet ik je zien welke mindset je nodig hebt om meer groei in je werk in te bouwen. Je moet in de eerste plaats geloven dat je de ruimte hebt om te groeien. Deel 2 ging over ruimte maken voor groei in je omgeving, door je leermogelijkheden te maximaliseren. En deel 3 stond in het teken van microleren, leren in kleine stapjes in je dagelijkse werkpraktijk.

Maak hoe verduurzaam je wat je geleerd hebt en zorg je dat jij én anderen er zoveel mogelijk aan hebben? En hoe maak je van groei een gewoonte die blijft plakken, anders dan goede voornemens die je een paar weken na de start van het nieuwe jaar weer opgeeft? Een paar tips:

  • Begin op tijd: zorg voor een haakje
  • Leer het een ander
  • Maak het deel van je identiteit

Begin op tijd: zorg voor een haakje

Vasthouden van wat je geleerd hebt begint al bij de voorbereiding van je leeractiviteiten. Begin je met het leren van iets nieuws, sta dan eerst even stil bij waarom je dat gaat doen – je intentie.

Door van tevoren goed te bedenken wat je met een activiteit wilt bereiken, krijgt deze meer betekenis en kracht, en vallen je sneller dingen op die je mogelijk kunt gebruiken of toepassen.

Selectieve waarneming heet dat: je brein zoekt actief naar dingen die aansluiten bij wat je bezighoudt. Vergelijk het met een zwangere vrouw die opeens overal kinderwagens ziet. Er zijn nog net zoveel kinderwagens als eerder, maar nu ziet ze ze pas, omdat ze er meer op gefocust is.

Je gebruikt je intentie als een haakje dat je helpt om gerichter te leren en het geleerde beter te onthouden.

each one teach one

Leer het een ander

Een intentie die extra goed werkt is de intentie om wat je gaat leren met anderen te delen.

Waarom? Nieuwe kennis die je alleen maar passief consumeert vervliegt snel. Als je het geleerde ook toepast in de praktijk en daarop terugkijkt, blijft er meer hangen en neemt je begrip toe.

Maar het kan nog beter, door het vervolgens ook aan anderen te leren. ‘Each one, teach one’ noemen ze dat in het onderwijs: leerlingen leggen medeleerlingen wat ze net zelf hebben geleerd.

Het achterliggende principe is zelfuitleg: door na te denken over hoe je iets aan iemand anders kunt uitleggen koppel je de nieuwe kennis aan wat je al wist, en kom je er achter waar je nog te weinig van weet.

En het leuke is: alleen al de intentie om iets te leren om het ook aan een ander te leren maakt dat je wat je leert beter en langer onthoudt.

Maak het deel van je identiteit

Op goede voornemens alleen kun je niet bouwen. Je kunt een prachtig doel voor de toekomst bedenken, maar het probleem is dat die lange termijn zover weg is. Hoe hou je het vol?

Het helpt als je emotioneel betrokken bent. Een doel is dat niet, en blijft daarom niet plakken. Een gewoonte die onderdeel is of wordt van je identiteit (en dus van wie je bent) hou je langer vol.

Een klein voorbeeld. Je stelt een lange termijndoel om meer te gaan lezen in het komende jaar. Maar al snel komt er iets tussen. Tijdgebrek, of andere activiteiten die op dat moment aantrekkelijker of belangrijker lijken.

Maar is je intentie om bij te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op je vakgebied, en dat ook met je collega’s te delen, en zien zij je als iemand die altijd nieuwsgierig is naar nieuwe dingen, en degene bij wie ze met hun vragen terecht kunnen?

Dan wordt die intentie een deel van wie je bent, je identiteit. En die wissel je niet zo snel in.

Integendeel: je gaat op zoek naar manieren om die identiteit van veellezer, vraagbaak en leergier te versterken. En dus maak je van meer lezen een blijvende gewoonte.

Maak het visueel

En wat tenslotte ook helpt om nieuwe kennis te verduurzamen? Vat het samen in zo min mogelijk woorden en maak het visueel. Zoek er aansprekende beelden bij. Wat je ziet onthoud je beter dan wat je leest of hoort.

Een voorbeeld van zo’n samenvatting is onderstaande infographic van deze blog:

Groei in je werk tip 4 vasthouden

Bronnen:

  • De groei in je werktips komen voort uit ideeën uit de Live Learning Sessions voor Squiggly Career Advocates door Helen Tupper en Sarah Ellis van Amazing If. Squiggly Career Advocates zetten zich in om mensen weerbaarder te maken in de kronkelige loopbanen van deze tijd.
  • Ryan Hawk’s boek Welcome to Management gaat dieper in op hoe je succesvol leert en voegde ‘Ik leer een ander en ik weet.’ toe aan Confucius’ gezegde ‘Ik hoor en ik vergeet. Ik zie en ik onthoud. Ik doe en ik begrijp.’

Ook nieuwsgierig naar de volgende tips ? Abonneer je op mijn nieuwsupdates.

[mailerlite_form form_id=7]