Iedereen kan groeien (Groei in je werk – deel 1)

Been there, done that, got the t-shirt. Heb jij soms het gevoel dat dit het is? Dat je alle hoeken van je baan hebt gezien, alles al een keer hebt gedaan? Dat het enige wat nog ontbreekt dat suffe t-shirt is?

Je kunt natuurlijk een t-shirt laten drukken, maar wat schiet je daarmee op?

Wat je ook kunt doen is je baan herontwerpen, zodat je jezelf meer ruimte geeft om te groeien. Vandaag en de komende paar weken geef ik je een raamwerk van tips waarmee je dat kunt doen.

Iedereen kan groeien - ontwikkelbrigade

Groeien in je werk is je ontwikkelen en blijven leren. Wat heb je daarvoor nodig?

Het helpt als je er open voor staat, én je gelooft dat het ook kan. Je bent nog niet gestopt met lezen, dus dat eerste zit wel goed. Maar geloof je ook dat het kan?

Je mindset

Welke groeimogelijkheden jij in je werk ziet hangt af van je omgeving, maar nog meer van je mindset. Daarover gaat deze eerste tip.

Je mindset is een manier van denken. Geloof je dat je nieuwe dingen kunt leren? Krijg je op je werk de ruimte om je te ontwikkelen, of zie je belemmeringen? En zo ja, kan jij daar iets aan veranderen?

Wat je nodig hebt is een groeimindset.

Groeimindset en vaste mindset

Carol Dweck ontdekte dat mensen een groeimindset of een vaste mindset hebben.

Is je mindset vast, dan geloof je dat je intelligentie, talenten en vaardigheden aangeboren zijn. Je hebt ze of niet, en daar kun je er weinig aan veranderen. Fouten maken is falen. Het is een self-fulfilling prophesy: je denkt dat je iets niet kunt leren, dus probeer je het niet eens, want dat is riskant. En dus leer en verander je niets.

Heb je een groeimindset, dan sta je anders in het leven. Je denkt wél dat je je kunt verbeteren en ontwikkelen, en doet dat ook. Fouten en feedback zijn nuttige informatie waar je van kan leren. Je ziet mogelijkheden, waar mensen met een vaste mindset belemmeringen zien. Je wacht niet op toestemming, maar begint gewoon.

Kweek een groeimindset

Heb jij veel ‘vaste’ overtuigingen? Gelukkig kun je je mindset veranderen en een groeimindset ontwikkelen. Hoe doe je dat?

  • Verken je eigen mindset
    Word je bewust van je mindset. Internet staat vol met (gratis) zelftesten en lijsten met kenmerken waarmee je kunt ontdekken wat voor mindset jij hebt.
  • Gebruik groeitaal: de kracht van “nog
    Groeitaal laat je in mogelijkheden denken in plaats van in doodlopende wegen. Betrap je jezelf op een vaste gedachte? Voeg dan het woordje “nog” aan je zin toe. Denk je bijvoorbeeld “Dat kan ik niet”, maak er dan “Dat kan ik nog niet” van. Dweck noemt dat ’the power of yet. Waar een klein woordje groot in kan zijn.
de kracht van nog

Evenwicht tussen beginner en expert

Als je je werk al een tijdje doet, hebt je vast expertise opgebouwd. Dat is comfortabel en geeft zelfvertrouwen. Maar het is ook een valkuil. Wie altijd hetzelfde doet leert niets nieuws. En soms moet je daarvoor eerst iets ont-leren. Dan helpt een beginnersmindset.

  • Beteugel je betweterige expert
    Expert zijn is handig. Maar het kan je ook lelijk in de weg zitten. Er is niks mis met expertise, zolang het je maar niet belemmert om te leren.

    Voorkom dat je vastroest en herken de signalen van je ‘betweterige expert.’ Dat is dat stemmetje in je hoofd dat zegt:

    Wat weet jij hier nou van? Ik doe dit al jaren.
    Ik weet meer dan jij.
    Laat mij maar. Ik weet hoe het moet. Dat is sneller.
    Ik weet genoeg. Ik weet alles al.

    Hoor je die stem? Ga juist dan op zoek naar nieuwe kennis. Is wat jij denkt te weten wel waar en het hele verhaal? Ga met mensen die anders denken in gesprek. Bijvoorbeeld die collega die net aan haar eerste baan begonnen is. Snoer je betweterige expert de mond en stel vragen. Wees nieuwsgierig.

Maak van elke dag een beginnersdag
Met deskundigheid komt routine. Je gaat dingen op de automatische piloot doen. Zonder na te denken. Handig, maar ook beperkend. Want je bent vooral druk met informatie in hokjes plaatsen, en zoeken naar patronen die je al kent. Daardoor zie je een heleboel niet en sta je minder open voor nieuwe inzichten en oplossingen.

Daarom moet je behalve expert soms ook een beginner zijn. Je bent vast weleens aan een nieuwe opleiding of baan begonnen of op vakantie geweest naar een onbekende plek. Dan herken je het gevoel: niets wetenen alles nog moeten leren.

Bij wie moet ik zijn?
Welke kant moet ik op?
Waar is de kantine, en waar de wc?
Ik leer dit nooit.

Een beetje eng, maar wel nuttig. En je kunt je beginnersmindset stimuleren door je werkdagen anders te ontwerpen. Doorbreek je routines en bouw ruimte voor spontaniteit in. In het artikel Zet je week eens op de kop lees je daar meer over.

Groei in je werk tip 1 mindset

Bronnen:

  • Carol Dweck, boek Mindset
  • De groei in je werktips komen voort uit ideeën uit de Live Learning Sessions voor Squiggly Career Advocates door Helen Tupper en Sarah Ellis van Amazing If. Squiggly Career Advocates zetten zich in om mensen weerbaarder te maken in de kronkelige loopbanen van deze tijd.

Ook nieuwsgierig naar de volgende tips ? Abonneer je op mijn nieuwsupdates of volg me op LinkedIn, Facebook of Instagram.

[mailerlite_form form_id=7]