Hoe voorkom je dat je als leidinggevende een duizenddingendoekje wordt?

Gastblog door Alex van der Meer

Al eerder schreven Alex van der Meer en ik over het belang van doorlopende loopbaanontwikkeling. Dit is het derde artikel in de reeks, door Alex van der Meer.

Hoe voorkom je dat je als leidinggevende een duizenddingendoekje wordt

Vijf werkbare stappen om met doorlopende loopbaanontwikkeling een verschil tot stand te brengen

Er was duidelijk een verschil. Aan het begin van het traject was de hulpvraag van de cliënt gericht op de behoefte aan structuur. Maar structuur bleek uiteindelijk slechts een detail. Na een paar stappen gericht op doorlopende loopbaanontwikkeling, straalde de zelfverzekerdheid al in volle glorie. Deze cliënt weet inmiddels zijn weg te vinden bij zijn eigen werkgever, en neemt de touwtjes van de eigen loopbaan in handen. Slim maakt hij gebruik van duurzame relaties en gebruikt hij zijn eigen baan om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen. Het krampachtig zoeken naar houvast is vervangen door nieuwsgierigheid, een open vizier, en vertrouwen in eigen kunnen.

Het is slechts één voorbeeld, maar zie hier de kracht van begeleiding in doorlopende loopbaanontwikkeling tijdens het dienstverband. Tegelijkertijd is het managen op doorlopende loopbaanontwikkeling voor jou als leidinggevende ook een manier om niet alleen dienst te hoeven doen als duizenddingendoekje.

​”Natuurlijk ga je een uitdaging niet uit de weg. Maar graag worstel je met de grote uitdagingen, niet met kleine ongelukjes.”

​Je kent het wel. Een kruimeltje hier, een plasje daar. De hele dag lijkt het alsof je kleine ongelukjes aan het opruimen bent. Een ongemakkelijk verlopen ziekmelding, of werken aan een motivatieprobleem, een klein conflict, deadlines die dreigen te worden gemist. Uiteraard wil je als leidinggevende niet dienst doen als duizenddingendoekje. Laat staan dat je graag wordt uitgewrongen. Toch lijkt het soms of je steeds nodig bent als probleemoplosser. Je gaat een uitdaging niet uit de weg. Maar liever worstel je met de grote uitdagingen van de toekomst. Je wil je rendement verhogen, of je streeft naar een hogere klanttevredenheid. Je wilt bouwen aan een toekomstgerichte en adaptieve organisatie.

​Begeleiding in de loopbaanontwikkeling tijdens een dienstverband levert gewoonweg heel veel op

Waar wil je aan werken bij je werknemers? Denk bijvoorbeeld aan zelfvertrouwen en werkplezier. Dat zijn belangrijke voorwaarden voor een adaptieve en succesvolle afdeling of organisatie. Om voor kwaliteit te gaan hebben je werknemers vertrouwen in hun eigen mogelijkheden nodig. En dat doe je niet alleen voor jezelf natuurlijk! Het is ook een uiting van je loyaliteit naar je medewerker als je daarop focust.

De sleutel is doorlopende begeleiding in de loopbaanontwikkeling. Voortdurend, dus. Niet alleen wanneer het tijd wordt voor een werknemer om van functie te veranderen of ander werk te zoeken.

Maar wat is het precies, en hoe doe je dat? We nemen de vijf eenvoudige en werkbare stappen met je door, waarmee je elk moment kunt beginnen.

sleutel

Zie werken aan doorlopende loopbaanontwikkeling als eenvoudige toolbox waarmee je medewerker in staat is om perspectief te creëren – en daarmee een vrijheidsgevoel – in zijn eigen werk. Je medewerker pakt de regie binnen zijn eigen mogelijkheden en kan adequaat reageren op veranderende omstandigheden.

Je zet doorlopende loopbaanontwikkeling in twee stappen neer. De eerste stap voor de werknemer is de eigen huidige baan ontwikkelen zodat die bijdraagt aan – én beter past bij – de “ik” van die werknemer. Vervolgens neem je er in mee dat de “ik” ook kan worden ontwikkeld op gebied van de verdere carrière en zelfs (schrik niet!) een baan elders. (We schreven het al eerder: Outplacement Begint Altijd Te Laat).

Lees de rest van het artikel op de website van Alex van der Meer, Robait.nl

Lees hier de eerdere artikelen in de reeks of ga naar:

Rust & Vertrouwen – De prachtige kansen van Werkkracht Loopbaanontwikkeling

Werkkracht: wat de goeroes niet vertellen over loopbaanontwikkeling

[mailerlite_form form_id=7]