Het Weer-Moeten-Stramien

“In een gezin moet je heel veel plannen als je binnen een bepaald stramien moet werken. De maandagochtend staat daar symbool voor, omdat dan het schema weer start.” Voor M staat het maandagochtendgevoel voor “het weer moeten.” Weer in een tijdschema moeten passen.

mijn maandagochtendgevoel: in het stramien

“In een gezin met jonge kinderen heb je te maken met verschillende systemen. Je moet super georganiseerd zijn om je gezinsleven binnen je werkplanning te passen. Er is daardoor altijd tijdsdruk. Zelf kon ik daar vooral wat aan doen door zo nu en dan thuis te werken.

In de weekends laat ik de planning vieren en hoef ik even niets. Ik plan dan bewust niet veel van tevoren. Want ook leuke dingen die je plant zijn een vorm van “moeten”.

Eerder had ik altijd het gevoel dat ik laat was (omdat ik eerst moest zorgen dat de kinderen op school kwamen) en was ik heel veel tijd bezig met hoe ik dat dan later in de week weer moest compenseren. Ik vind het erg fijn dat alles nu rustiger kan. We ontbijten met z’n alleen aan tafel, in een rustig tempo. Want ik hoef zelf niet weg.”

Eigenlijk, geeft ze aan, is dat gevoel van moeten ook een symbool dat er iets niet goed gaat. “Te veel druk is niet gezond. Een zesurige werkdag zou daarom best mooi zijn.”