Hé manager, ben jij het volgen waard?

“I will follow!” zong Bono tijdens het U2-concert op Pinkpop 1981. Hij was blij verrast hoe enthousiast het publiek was. Het is een mooi beeld: de zanger van de toen relatief onbekende Ierse band die vanuit het diepste van zijn vrijgevochten ziel verklaarde het object van zijn liedje te zullen volgen, en het publiek dat daarop spontaan besloot om hém te volgen. Niet lang daarna voerde de band de hitparades aan.

Nou en, denk je misschien, niet mijn muziek. Ieder zijn smaak. Maar dit voorbeeld laat iets belangrijks zien: ook al zijn we erg op onze vrijheid gesteld, soms kiezen we er vrijwillig voor om iemand te volgen. We geven een stukje van onze autonomie op omdat we denken dat dat ons meer oplevert. En laten die leiders nou het meest effectief zijn. Hun volgens gaan voor hen door het vuur. “Natuurlijke leiders” noemen Mark van Vugt en Max Wildschut ze in hun boek “Gezag.”

Ben jij het volgen waard? Ook jobcrafting, Ontwikkelbrigade

In organisaties is het leiderschap meestal formeel. Opgelegd. Managers worden “van hogerhand” aangesteld, punt. Daar houden we niet van, mensen die ons vertellen wat we moeten doen, zonder dat we daar zelf keuze in hebben. Slecht voor onze motivatie. Wortels en stokken veranderen daar weinig aan.

Hoe versterk je als manager je natuurlijk leiderschap en zorg je dat je medewerkers je ook willen volgen? Twee dingen zijn belangrijk: toegevoegde waarde bieden aan je teams, en hun vertrouwen winnen.

Hoe word jij het volgen waard?

Zo word jij het volgen waard:

  • Doe dat waar je goed in bent. Geef een ander de kans de dingen te doen die jij niet zo goed kunt.
  • Leef je in je medewerkers in en dien de groep: wat vinden je medewerkers belangrijk, wat hebben ze nodig en wat kunnen ze zelf? Als je dat weet, weet je ook wanneer je moet leiden en wanneer je taken beter aan henzelf kunt overlaten. Niet invullen, maar gewoon vragen. En niet meer micromanagen .
  • Wees altijd eerlijk en betrouwbaar. Doe wat je zegt, en zeg wat je doet. Wees open, geef fouten toe, en informeer je medewerkers op tijd.

Meer weten over Natuurlijk Leiderschap? Lees het boek Gezag van Mark van Vugt en Max Wildschut.

Hier kun je meer lezen, zien en horen van het concert van U2 op Pinkpop.