Ga in de schoenen van je werknemers staan

“Ga in mijn schoenen staan.” zingt Huub van der Lubbe in het gelijknamige lied. Je werknemers vragen het misschien niet zo letterlijk, maar ze zullen blij zijn en eerder geneigd je te volgen als je je als manager inleeft in hun situatie.

O, hoor ik je denken, empathie tonen – maar dat doe ik al. Fijn. Maar begrijp je echt wat er in ze omgaat? Iedereen is nu eenmaal anders. We denken al snel te weten wat een ander denkt en voelt. Maar dat invullen is gevaarlijk. Want als manager ben je in het nadeel waar het je inleven betreft.

Empathie tonen is lastiger naarmate een medewerker meer van je verschilt (bijvoorbeeld minder macht heeft), tot een andere groep behoort (team versus management) en je elkaar minder goed kent. Ook tijdsdruk en vermoeidheid zijn slecht voor je empathisch vermogen.

Wat doe je eraan? Een handige stelregel is: ga er vanuit dat je niet weet wat de ander denkt en voelt. Vul niet in, maar vraag gewoon. En vraag door. Doe moeite je collega’s persoonlijk te leren kennen. Begin bijvoorbeeld door met hen in gesprek te gaan over wat de huidige crisis voor hen persoonlijk betekent.

Geef jij je medewerkers al meer ruimte om zelf hun baan passend te maken? Laat het me weten!

Tip: een vragenlijst om je eigen empathisch vermogen als manager te testen en meer tips en achtergronden over empathie voor leiders vind je in het boek Gezag van Mark van Vugt en Max Wildschut.