Boven maandag is het grijs?

“En boven maandag is het grijs” zingt Spinvis. Het is maandagochtend, maar ik heb best zin in vandaag. Buiten is het nog donker, als ik achter mijn beeldscherm schuif. De herfst is niet zo ver weg meer. Zeg maandagochtendgevoel en iedereen krijgt er een beeld bij.

De band Het zong er in 1965 al over. Geen zin om op te staan, naar je baas te gaan. Blote voeten, koud zeil – je kent het liedje vast. Maar hoe voelt jouw maandag echt?

Wie in zijn leven 45 jaar werkweken van 40 uur maakt, besteedt zo’n 85000 uur aan werken. Dat zijn heel veel maandagen. Dan kunnen die maar beter de moeite waard zijn.

Klopt het cliché, piek jij in het weekend en zie je op tegen elke nieuwe werkweek? Is jouw baan een “bullshitbaan” zoals de vorige week overleden David Graeber schreef? Of is je leven één lang weekend, en is maandag zoals het gelijknamige uitzendbureau zegt “jouw dag”?

En waar komt dat door? Daar ga ik de komende tijd naar op zoek. Missie “Het maandagochtendgevoel de wereld uit.” Maar nu eerst een kop thee.