Begin de dag met een dansje

Je kunt natuurlijk op het allerlaatste moment je bed uit en je dag in rollen. Maar het kan ook anders. “Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach. Wie vrolijk is in de morgen, die lacht de gehele dag,” staat nog steeds in mijn oude poëziealbum. Een open deur, maar waar. Er is niet voor niets veel onderzoek naar de effecten van muziek gedaan.

Begin de dag met een dansje ook jobcrafting

Muziek vermindert stress, doet wonderen voor je stemming en kan je concentratie verbeteren. Het geeft je productiviteit en creativiteit een slinger en helpt je ook nog eens om dingen beter te onthouden.

Maar nog leuker: gebruik muziek voor een ochtendritueel dat je vanzelf in de ‘goede stand’ zet. Sta wat eerder op, kies een liedje dat je prettig vindt, en begin daarmee je dag, in je eigen tempo.

Doe dat eerste kwartiertje na het opstaan iets voor jezelf waar je blij van wordt (bijvoorbeeld dat dansje, maar iets anders kan natuurlijk ook), en gebruik de muziek als soundtrack. Herhaal dit vaak genoeg en het liedje wordt je vanzelf je cue: alleen al het horen van de muziek brengt je op gang en in een goede stemming.

Meer tips vind je in de Minigids Werk-Privécrafting.

Jobcraft jij wel eens? Laat het me weten!